Tel:+36-1-424-6500
Infoplan Mérnökiroda Kft.
  
Tel: +36-1-424-6500 email: infoplan@infoplan.hu Facebook / Infoplan LinkedIn / Infoplan Térkép és info Foursquare / Infoplan QR kód (névjegy) Történeti összefoglaló
ISO 9001, ISO 14001

Villamos alállomások

Ezen az oldalon laikus érdeklődők részére rövid ismertetés található a villamosenergia rendszerről és az általunk tervezett alállomásokról.A villamosenergia rendszer első szintje az MVM országos alaphálózata, amelyet elősorban a 400 kV (1 kilovolt = 1000 Volt) feszültségű távvezetékek és a kapcsolódó alaperőművek alkotnak.

A második szint az áramszolgáltató vállalatok által üzemeltetett főelosztó hálózat, amely 120 kV feszültségű, biztosítja az energia szállítását a fogyasztói csomópontokhoz (városokhoz, kerületekhez, nagyfogyasztókhoz).

Az alállomások a 120 kV-os nagyfeszültség átalakítását végzik a harmadik szint, a helyi elosztóhálózatok feszültségszintjére, amely a 20 és 10 kV-os középfeszültség.

A középfeszültségű hálózatról üzemelnek az általában utcai elhelyezésű elosztóhálózati transzformátorok, amelyek a kisfeszültségű elosztóhálózat, a lakosság és más fogyasztók számára a 400/230 V-os feszültségszintet biztosítják.

Az alállomások speciális fajtája a vasúti vontatási transzformátor állomás, amely az alábbi kisfilmen látható. A filmen szereplő eszközök már nem korszerűek, de a rendszer lényege ma is hasonló.

Vontatási transzformátot állomások kisfilm

Az alállomások (transzformátor állomások) fő részei a távvezetékekhez csatlakozó nagyfeszültségű kapcsolóberendezés, a nagyteljesítményű transzformátorok, a fogyasztói hálózatot ellátó középfeszültségű kapcsolóberendezés, valamint az ezeket kiszolgáló elektronikus berendezések.

Az alállomások általában a városokon kívül szabadtéren, elzárt területen helyezkednek el. Nagyobb városok belterületén épületben vannak elhelyezve.További részletes információk találhatók az MVM és a MAVIR weblapjain.